[ terug naar projecten ]

> Nieuwbouw garage en toonzalen Concessie Declerck Volkswagen Seat

Inhoud van de opdracht : Het project Declerck huisvest langs de Nieuwevaart te Gent een gloednieuwe garage voor Volkswagen Seat.

Projectdatum / Uitvoeringsdatum: 2004 / 2009


Na integrale afbraak van de bestaande gebouwen werd op deze site een project ontwikkeld dat nauwelijks zichtbaar zou zijn geweest vanop straat.  Door toepassing van het repetitieve karakter van grote inkomportieken wordt de aandacht getrokken van het voorbijrijdend verkeer. Een oprijlaan verschaft de toegang tot de toonzalen en de herstelplaatsen.

De basisopdracht bestond er in de bedrijfsfilosofie en -strategie te weerspiegelen in het gebouw en de toekomstgerichte visie van de zaakvoerders duidelijk te maken.

De overzichtelijkheid van de activiteiten en transparantie doorheen het ganse bedrijf zijn een leidraad doorheen het ganse project. Door de terreinbeperkingen werd geopteerd om de gebouwen aan te leggen langs een private weg. De toegang bevindt zich langs de Nieuwevaart die deel uitmaakt van de kleine ring rond Gent en wordt geaccentueerd door een strakke inkomportiek  die de hoofdingang en een deel van de toonzaal overkoepelt. Een voetgangerszone laat het cliënteel toe om op een aangename en veilige manier een overzicht te krijgen over de verschillende toonzalen en leidt naar de hoofdinkom van het gebouw. Achteraan het terrein is een zeer ruime parking aangelegd waarop de uitrit van het terrein aansluit. 

Het bewust gebruik van glas, toegepast in de juiste context en de daarmee gepaard gaande lichtinval verschaffen het gebouw een zeer lichte indruk en een grote ruimtelijkheid. De strakke lijnen van het gebouw accentueren de dynamiek die uitgaat van het bedrijf. Er werd bewust gekozen om het ganse gebouw op een klassevolle manier af te werken.

Bij het ontwerp van het gebouw werd eveneens uitgegaan van een energiebewust standpunt. Zo wordt - samen met een doorgedreven isolatie - gebruik gemaakt van een warmtepompsysteem om een groot deel van het gebouw te verwarmen of te koelen. Een maximale buffering en opslag van het regenwater dat massaal aanwezig is door de enorme dakoppervlakte laat toe om alle technische en sanitaire installaties op dit systeem aan te sluiten waardoor een daling van het verbruik van leidingwater met ca 90 % kan bekomen worden.


Klik hier om de computersimulaties te bekijken.

Klik op een afbeelding om te vergroten.

Nieuwbouw garage en toonzalen Concessie Declerck Volkswagen Seat
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal
Zicht op de toonzaal

 

webdesign JMA